Stamppot: Aardappelpuree met andijvie

Aardappelpuree met andijvie

Stamppot: Aardappelpuree met andijvie

Enige tijd geleden was ik te gast bij iemand in Noord-holland, die favoriete gerechten met de geschiedenis verzamelt en deelt in een serie op haar blog. Ik heb stamppot voor haar gekozen omdat het een ouderwets Hollands gerecht is dat we thuis aten als mijn vader een beetje heimwee had. Mijn grootvader was een boswachter en bewerkte een veld met mijn grootmoeder, die ze gebruikten om het gezin van 7 te voeden. Er werden alleen zuivelproducten en vlees gekocht.

Toen ik tijdens de vakantie op bezoek kwam vanuit de stad, hielp ik graag mee, elke dag slakken uit de sla plukken, onkruid wieden, vogelverschrikkers maken, de kippen voeren, elke ochtend verse eieren verzamelen en de hele familie reisde naar de aardappeloogst vanaf half augustus – iedereen moest meedoen. De aardappelen waren meestal houdbaar tot de volgende oogst en Stamppot was het hele jaar verkrijgbaar in allerlei variaties: met zuurkool, boerenkool, rookworst of, in mijn favoriete combinatie, met knapperige verse witlofsalade en gebakken spekjes. Hier komt het recept:

Makkelijk stamppot recept

voor 4 porties:

1,2 kg kruimige aardappelen
500g andijvie
100 ml melk
25 gram boter
2 eetlepels crème fraîche
250 g mager spek
Zout

Je hebt nodig: pot, aardappelstamper, mes, slacentrifuge, snijplank, pan, keukenpapier

  1. Schil de aardappelen. Was en snij de aardappalen in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een pan, bedek met water, zout, breng aan de kook en laat 20 minuten op middelhoog vuur sudderen.
  2. Snijd ondertussen het spek in reepjes of blokjes en bak in de pan krokant. Het vet moet bijna volledig gebakken zijn. Bekleed een kom met keukenpapier en leg de gebakken bacon erop om het vet op te nemen.
  3. Andijviesla wassen, drogen of centrifugeren en in smalle reepjes snijden.
  4. Giet de afgewerkte aardappelen af ​​en doe ze terug in de pot. Voeg de boter, crème fraîche en melk toe en pureer met de aardappelstamper. Breng op smaak met zout.
  5. Meng de witlofreepjes met de aardappelpuree en bestrooi met het overgebleven spek.

Klaar in 30 minuten

Tips voor stampot met andijvie

  • Hoewel de meeste Nederlandse stamppotrecepten geen zuivel in de aardappelpuree vragen omdat echte Hollandse kruimige aardappelen meestal romig genoeg zijn, gebruik ik boter, crème fraîche en melk. Ik vind het gewoon lekkerder smaken.
  • Andijvie is niet het hele jaar verkrijgbaar. Je kunt het ook proberen met verse blad- of veldsla of rucola.
  • Endie wordt ook wel Escarol genoemd.
  • Stamppot is ook heerlijk bij gehaktballen.
  • Meer recepten voor stamppot kun je vinden op www.zuurkoolstamppot.nl.

 

Deel dit artikel