Wat is hypoallergeen hondenvoer precies?

Hypoallergeen hondenvoer

Wat is hypoallergeen hondenvoer precies?

Als je een hond hebt die vaak last heeft van allergieën, dan heb je waarschijnlijk al gehoord van hypoallergeen hondenvoer. Maar wat is het precies, waarom zou je het gebruiken, en hoe kan het jouw hond helpen? In dit artikel duiken we diep in de wereld van hypoallergeen hondenvoer om je een duidelijk beeld te geven van wat het is en hoe het werkt.

Wat betekent hypoallergeen?

Het woord ‘hypoallergeen’ komt van de Griekse woorden ‘hypo’, wat ‘onder’ betekent, en ‘allergen’, wat ‘allergie veroorzakend’ betekent. Hypoallergeen hondenvoer is speciaal ontwikkeld om het risico op allergische reacties bij honden te verminderen. Dit type voer bevat ingrediënten die minder snel allergieën veroorzaken.

Waarom kiezen voor hypoallergeen hondenvoer?

Honden kunnen, net als mensen, allergieën ontwikkelen. Deze allergieën kunnen verschillende oorzaken hebben, maar vaak zijn ze te wijten aan bepaalde ingrediënten in hun voedsel. Veelvoorkomende allergenen voor honden zijn:

 • Tarwe
 • Zuivelproducten
 • Rundvlees
 • Kip
 • Soja
 • Eieren

Symptomen van voedselallergieën bij honden kunnen variëren van huidproblemen (zoals jeuk en roodheid) tot maag-darmproblemen (zoals braken en diarree). Als je hond last heeft van deze symptomen, kan hypoallergeen hondenvoer een uitkomst bieden.

Hoe werkt hypoallergeen hondenvoer?

Hypoallergeen hondenvoer is zo samengesteld dat het de ingrediënten die vaak allergische reacties veroorzaken, vermijdt. In plaats daarvan bevat het voer alternatieve eiwit- en koolhydraatbronnen die minder allergisch zijn. Enkele voorbeelden van deze alternatieve ingrediënten zijn:

 • Eend
 • Lam
 • Zoete aardappel
 • Bruine rijst
 • Vis (zoals zalm of forel)

Daarnaast bevat hypoallergeen voer vaak gehydrolyseerde eiwitten. Dit betekent dat de eiwitten in kleine stukjes zijn gebroken, waardoor ze minder waarschijnlijk een allergische reactie veroorzaken omdat ze niet herkend worden door het immuunsysteem van de hond als allergenen.

De voordelen van hypoallergeen hondenvoer

Het kiezen van hypoallergeen hondenvoer kan verschillende voordelen hebben voor je hond:

 1. Vermindering van Allergiesymptomen: Door de allergenen uit het dieet van je hond te verwijderen, kunnen de symptomen van voedselallergieën aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
 2. Verbeterde Spijsvertering: Veel honden met voedselallergieën hebben ook last van spijsverteringsproblemen. Hypoallergeen hondenvoer kan helpen deze problemen te verminderen, wat leidt tot een gezondere en gelukkigere hond.
 3. Gezondere Huid en Vacht: Allergieën kunnen leiden tot huidproblemen en een doffe, ongezonde vacht. Door je hond hypoallergeen voer te geven, kan de gezondheid van de huid en de vacht verbeteren.
 4. Algemeen Welzijn: Een hond die geen last heeft van allergieën en spijsverteringsproblemen zal zich over het algemeen beter voelen, meer energie hebben en een beter humeur hebben.

Hoe kies je het juiste hypoallergene voer?

Het kiezen van het juiste hypoallergene voer voor je hond kan een uitdaging zijn, vooral omdat er zoveel opties beschikbaar zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze tijdens het bestellen van online dierenvoeding:

 • Raadpleeg je Dierenarts: Voordat je overstapt op hypoallergeen voer, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het identificeren van de specifieke allergenen die problemen veroorzaken en je adviseren over de beste opties voor jouw hond.
 • Lees de Ingrediëntenlijst: Zorg ervoor dat je de ingrediëntenlijst van het voer zorgvuldig leest om er zeker van te zijn dat het geen veelvoorkomende allergenen bevat.
 • Introduceer het Voer Geleidelijk: Wanneer je overstapt op een nieuw dieet, introduceer het voer dan geleidelijk om de kans op spijsverteringsproblemen te minimaliseren. Meng het nieuwe voer langzaam met het oude voer over een periode van ongeveer een week.
 • Observeer je Hond: Houd je hond goed in de gaten tijdens de overgang naar het nieuwe voer. Let op verbeteringen in de symptomen en eventuele nieuwe problemen die kunnen optreden.

Conclusie

Hypoallergeen hondenvoer kan een geweldige oplossing zijn voor honden die last hebben van voedselallergieën. Door het vermijden van veelvoorkomende allergenen en het gebruik van alternatieve ingrediënten, kan dit type voer helpen de symptomen van allergieën te verminderen en de algehele gezondheid en het welzijn van je hond te verbeteren. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je een dieetwijziging doorvoert, en neem de tijd om het juiste hypoallergene voer voor jouw trouwe viervoeter te vinden. Zo zorg je ervoor dat je hond gezond en gelukkig blijft.

Deel dit artikel