Aan welke keurmerken moet een biologische slager voldoen?

Biologische slager

Aan welke keurmerken moet een biologische slager voldoen?

Als je overweegt om een biologische slagerij te starten of je afvraagt aan welke eisen een biologische slager moet voldoen, is het belangrijk om te weten welke keurmerken van toepassing zijn. Een biologische slagerij moet voldoen aan strenge eisen om het predicaat ‘biologisch’ te mogen dragen. Deze eisen zijn gericht op dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Hieronder bespreek ik de belangrijkste keurmerken en de criteria waaraan een biologische slager moet voldoen.

1. Europees Biologisch Keurmerk

Het Europees Biologisch Keurmerk, herkenbaar aan het groene blaadje met de EU-sterretjes, is het basiskeurmerk voor biologische producten in de Europese Unie. Dit keurmerk garandeert dat producten voldoen aan de EU-regelgeving voor biologische landbouw en productie. Voor een biologische slager betekent dit onder andere:

  • Dierenwelzijn: Dieren moeten voldoende ruimte hebben om te bewegen, natuurlijk gedrag te vertonen en toegang hebben tot buitenruimtes. Er mogen geen preventieve antibiotica worden gebruikt en het gebruik van groeihormonen is verboden.
  • Voeding: Dieren moeten biologisch voer krijgen dat voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaat. Dit voer mag geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) bevatten.
  • Gezondheid en Zorg: Biologische slagers moeten ervoor zorgen dat de dieren een gezond leven hebben geleid en dat er geen overmatige stress of lijden plaatsvindt tijdens het transport en de slacht.

2. Skal Biocontrole

In Nederland is Skal Biocontrole de organisatie die toezicht houdt op de biologische productie. Skal verleent het EKO-keurmerk, wat aangeeft dat een product niet alleen voldoet aan de Europese normen, maar ook aan aanvullende Nederlandse eisen. Voor biologische slagers betekent dit onder andere:

  • Transparantie en Traceerbaarheid: Skal inspecteert de gehele keten, van boerderij tot slagerij, om ervoor te zorgen dat alle stappen in het productieproces biologisch zijn. Dit omvat regelmatige inspecties en administratieve controles.
  • Hygiëne en Veiligheid: Biologische slagers moeten voldoen aan strenge hygiënevoorschriften om de veiligheid en kwaliteit van het vlees te waarborgen. Dit omvat het regelmatig schoonmaken van apparatuur en werkruimten, evenals het volgen van protocollen voor voedselveiligheid.

3. Beter Leven Keurmerk

Hoewel het Beter Leven Keurmerk niet exclusief voor biologische producten is, wordt het vaak gebruikt om het niveau van dierenwelzijn aan te geven. Het Beter Leven Keurmerk heeft drie niveaus (1, 2 en 3 sterren), waarbij 3 sterren het hoogste niveau van dierenwelzijn vertegenwoordigen. Voor een biologische slager is het streven naar een 3-sterren Beter Leven Keurmerk een manier om aan te tonen dat de dieren onder de best mogelijke omstandigheden hebben geleefd.

4. Demeter Keurmerk

Het Demeter Keurmerk is een internationaal keurmerk voor biodynamische landbouw. Dit keurmerk gaat verder dan de standaard biologische normen en richt zich op een holistische benadering van landbouw en veeteelt. Voor een biologische slager betekent dit onder andere:

  • Gesloten Kringloop: Biodynamische boerderijen streven naar een gesloten kringloop, waarbij voer en mest zoveel mogelijk op de eigen boerderij worden geproduceerd en gebruikt.
  • Dierenwelzijn: Nog strengere eisen op het gebied van dierenwelzijn, zoals het vermijden van ingrepen aan dieren (bijv. onthoornen), en het stimuleren van natuurlijk gedrag.

Conclusie

Als je biologische slager wilt worden, moet je voldoen aan strikte criteria en meerdere keurmerken behalen die zorgen voor hoge standaarden op het gebied van dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid. Het Europees Biologisch Keurmerk en Skal Biocontrole zijn de basis, maar aanvullende keurmerken zoals het Beter Leven Keurmerk en Demeter kunnen je onderscheiden als een slager die net dat stapje extra zet. Het behalen en handhaven van deze keurmerken vraagt om toewijding, maar het resultaat is dat je klanten met vertrouwen en trots jouw biologische producten kunnen kopen, wetende dat ze bijdragen aan een betere wereld.

Deel dit artikel