Hypotheek, wat de meeste mensen nog niet weten

Hypotheek

Hypotheek, wat de meeste mensen nog niet weten

Bijna iedereen weet tegenwoordig wel wat een hypotheek is en hoe het werkt. Maar er zijn nog veel dingen die mensen niet weten over hypotheken. Veel mensen zien het alleen maar als een verplichting en betalen maandelijks hun hypotheeklasten zonder zich af te vragen wat er nog meer te ontdekken valt. In deze blog ontdek je wat de meeste mensen nog niet weten over hypotheken.

Je kunt jouw hypotheek oversluiten

Bij het afsluiten van een hypotheek gaan mensen vaak akkoord met de voorwaarden en tarieven van de geldverstrekker. Maar wat als de rente naar beneden gaat en je daardoor minder rente hoeft te betalen? Dan kun je kijken of het mogelijk is om jouw hypotheek over te sluiten. Dit betekent dat je jouw oude hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit tegen een lagere rente. Dit kan leiden tot lagere maandlasten.

Je kunt jouw hypotheekrente voor een lange periode vastzetten

Mogelijk denk je dat jouw hypotheekrente vast staat voor een periode van 10 jaar. Maar je kunt jouw hypotheekrente voor een nog langere periode vastzetten. Dit wordt de ‘’extra lange rentevaste periode’’ genoemd. Deze periode kan variëren van 15 tot 30 jaar. Zo voorkom je dat de hypotheekrente stijgt als de rentetarieven stijgen gedurende een lange periode.

Rente van jouw hypotheek is fiscaal aftrekbaar

Wist je dat je de rente van jouw hypotheek kunt aftrekken van de inkomstenbelasting? Dit geldt alleen voor jouw eerste woning en niet voor jouw tweede woning. Hoeveel je kunt aftrekken is afhankelijk van jouw inkomen en de hypotheekrentes. Een hogere hypotheekrente kan betekenen dat je meer geld kunt aftrekken. Dit kan je teruglezen in de aangifte inkomstenbelasting.

Je kunt te allen tijde zonder kosten extra aflossen op jouw hypotheek

Als je een hypotheek hebt met een looptijd van 30 jaar, kun je op elk moment extra aflossen op de hypotheek zonder er extra kosten voor te betalen. Dit betekent dat je maandelijks of jaarlijks een extra bedrag kunt aflossen op jouw hypotheek. Door sneller af te lossen, verminder je de looptijd van je hypotheek en betaal je minder rente.

Jouw hypotheek kan worden meegenomen bij een verhuizing

Als je gaat verhuizen kun je jouw hypotheek meenemen naar jouw nieuwe woning. Dit kan in sommige gevallen leiden tot een verlaging van je maandelijkse hypotheeklasten als de nieuwe woning een lagere marktwaarde heeft dan jouw huidige woning.

Conclusie

Er valt nog veel te ontdekken over hypotheken. Het is belangrijk om te weten wat er allemaal mogelijk is in de financiële wereld en vooral de wereld van hypotheken. Heb je vragen over jouw hypotheek of wat er allemaal nog meer te ontdekken valt? Neem dan contact op met jouw hypotheekadviseur voor meer informatie. En onthoud, kennis is macht en kan jouw leven een stuk makkelijker maken.

 

Bron: unive.nl 

 

Deel dit artikel