Motorrijbewijs halen, waar doe ik dat?

motorrijbewijs

Motorrijbewijs halen, waar doe ik dat?

Je bent van plan om een motor te halen. Voor je hierop mag rijden moet je natuurlijk een rijbewijs in je bezit hebben. Om een rijbewijs te halen moet je eerst een aantal lessen en een aantal examens verder zijn. Maar waar haal je je motorrijbewijs? En hoe gaat dat proces in zijn werk? Dat lees je hier:

Wat regel je vooraf?

Voor je begint aan je motorrijbewijs moet je eerst een aantal zaken regelen. Deze zaken betreffen de rijschool en zonder een aantal van deze zaken mag je geen examen doen. Voor je begint aan je rijbewijs, moet je motorrijlessen inplannen. Voor dit kan moet je je rijschool machtigen.

Wanneer je dit doet sta je geregistreerd in het systeem bij de rijschool. Je kunt pas beginnen met motorrijlessen, je theorie-examen en praktijkexamen wanneer dit geregeld is. Je machtigt je rijschool via de website van het CBR. Je haalt je motorrijbewijs uiteraard ook via een rijschool. Je uiteindelijke examen voer je uit via het CBR.

Soorten rijbewijzen voor de motor

Voor de motor heb je verschillende soorten rijbewijzen. Het meest uitgevoerde rijbewijs is motorrijbewijs A1. Dit rijbewijs is voor de lichte motor en iedereen vanaf 18 jaar mag hiervoor de praktijkexamens, voertuigbeheersing en verkeersdeelneming, uitvoeren. Vanaf 17 jaar mag je hiervoor beginnen aan het theorie-examen. Na het theorie-examen mag je beginnen aan je rijlessen.

Motorrijbewijs A2 is het rijbewijs voor de middelzware motor. Voor dit rijbewijs mag je gaan vanaf je 20e levensjaar. Met het rijbewijs A2 mag je rijden op een categorie A2 motor en op een categorie A1 motor.

Wanneer je 21 jaar bent mag je examen doen voor het rijbewijs van de zware motor. Dit is rijbewijs A. Je mag hiervoor alleen examen doen wanneer je al in bezit bent van het A1 en A2 rijbewijs.

Het examen

Tijdens je examen voer je 2 onderdelen uit: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Bij het onderdeel voertuigbeheersing ben je verplicht de volgende oefeningen uit te voeren: achteruitparkeren, langzame slalom, wegrijden uit parkeervak, denkbeeldige acht, stapvoets rechtdoor rijden, halve draai, uitwijkoefening, snelle slalom, vertragingsoefening, noodstop, precisiestop en de stopproef.

Bij het 2e onderdeel, verkeersdeelname, word je getoetst op verkeersinzicht en rijgedrag. Dit examen duurt 55 min. De rit zelf duurt zo’n 35 minuten. De examenonderdelen hierbij zijn als volgt: kijkgedrag, je plaats op de weg, of je de verkeersregels goed toepast en of je in het verkeer ook de motor beheerst.

Ben je geslaagd voor beide onderdelen? Dan verteld jouw examinator je dit en kun je je rijbewijs aan gaan vragen. Wanneer je je rijbewijs binnen hebt kun je gaan beginnen met het maken van veel veilige kilometers!

motor

Deel dit artikel