Wat is het verschil tussen een dekzeil en een bache?

dekzeil en een bache

Wat is het verschil tussen een dekzeil en een bache?

Als je op zoek bent naar bescherming voor je spullen tegen de elementen, kom je al snel termen als ‘dekzeil’ en ‘bache’ tegen. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er subtiele verschillen tussen de twee. In dit artikel gaan we dieper in op wat een dekzeil en een bache zijn, waar ze voor gebruikt worden, en wat de belangrijkste verschillen zijn.

Wat is een Dekzeil?

Een dekzeil, ook wel bekend als een afdekzeil, is een groot stuk materiaal dat wordt gebruikt om objecten te bedekken en te beschermen. Ze zijn meestal gemaakt van materialen zoals polyethyleen, canvas of PVC. Dekzeilen zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en duurzaamheid.

Gebruik van Dekzeilen:

 1. Bouwprojecten: Ze worden vaak gebruikt op bouwplaatsen om materialen droog te houden.
 2. Tuinieren: In de tuin kunnen dekzeilen planten beschermen tegen slecht weer of dienen als tijdelijke opslag voor tuinafval.
 3. Kamperen: Voor kampeerders zijn dekzeilen onmisbaar. Ze worden gebruikt als grondzeil, schaduwdoek of regenbescherming.
 4. Transport: Tijdens transport kunnen dekzeilen vracht beschermen tegen regen, zon en vuil.

Wat is een Bache?

Het woord ‘bache’ komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent simpelweg zeil. In Nederland en België wordt het woord bache echter vaak gebruikt om specifieke soorten zeilen aan te duiden, vaak van hogere kwaliteit en met specifieke eigenschappen.

Gebruik van Baches:

 1. Professioneel gebruik: Baches worden vaak gebruikt in professionele settings, zoals in de landbouw of industrie.
 2. Evenementen: Ze zijn ook populair voor het afdekken van podia, marktkramen en andere tijdelijke structuren tijdens evenementen.
 3. Overkappingen: In de bouw worden baches gebruikt voor het afdekken van daken of andere grote oppervlakken tijdens renovaties.

Belangrijkste Verschillen

Hoewel dekzeilen en baches veel gemeen hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen die ze onderscheiden:

 1. Materiaal en Kwaliteit:

Dekzeilen zijn meestal gemaakt van lichte, flexibele materialen zoals polyethyleen. Ze zijn vaak goedkoper en verkrijgbaar in diverse diktes en kwaliteiten. Baches daarentegen zijn vaak gemaakt van zwaardere materialen zoals PVC of gecoat polyester, wat ze duurzamer en sterker maakt. Dit maakt baches beter bestand tegen zware weersomstandigheden en slijtage.

 1. Gebruik en Toepassingen:

Dekzeilen worden vaak gezien als de meer algemene, alledaagse optie voor huishoudelijk en licht commercieel gebruik. Baches worden vaker gebruikt in professionele settings waar duurzaamheid en betrouwbaarheid cruciaal zijn. Als je iets langdurig wilt beschermen of als je te maken hebt met zware omstandigheden, is een bache vaak de betere keuze.

 1. Waterdichtheid en UV-bestendigheid:

Hoewel veel dekzeilen waterdicht zijn, biedt een bache kopen doorgaans betere bescherming tegen water en UV-stralen. Dit komt door de hoogwaardige materialen en de afwerking van baches, die vaak extra coatings hebben voor verbeterde waterdichtheid en UV-bestendigheid.

 1. Prijs:

Vanwege de hogere kwaliteit en duurzaamheid zijn baches meestal duurder dan dekzeilen. Als je een tijdelijk of licht gebruik hebt, kan een dekzeil een meer kosteneffectieve optie zijn. Voor langdurig gebruik of in zware omstandigheden kan de investering in een bache echter de moeite waard zijn.

Conclusie

Het kiezen tussen een dekzeil en een bache hangt sterk af van je specifieke behoeften. Voor lichte, alledaagse toepassingen kan een dekzeil voldoende zijn. Het is betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken voor diverse klussen rondom huis en tuin. Als je echter op zoek bent naar een oplossing die bestand is tegen zware omstandigheden en langdurige bescherming biedt, dan is een bache de betere keuze. Door de hogere kwaliteit en duurzaamheid biedt een bache meer betrouwbaarheid, wat essentieel kan zijn voor professionele toepassingen of langdurige projecten.

Door de verschillen te begrijpen, kun je een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat je eigendommen goed beschermd zijn, ongeacht de omstandigheden.

Deel dit artikel