Zelf een blokhut bouwen; hoe doe je dat?

zwart-zweeds-rabat

Zelf een blokhut bouwen; hoe doe je dat?

Stel je voor: een knus, houten huisje in je eigen achtertuin. Dat is precies wat een blokhut is. Maar wacht, er is meer! Blokhutten zijn anders dan tuinhuizen vanwege hun unieke overlappende hoeken, waardoor ze altijd een rechthoekige of vierkante vorm hebben. Deze gezellige huisjes worden traditioneel gebouwd met het houtstapelbouw-systeem en komen oorspronkelijk uit bosrijke gebieden zoals de Alpen, Oost-Europa en Scandinavië. Tegenwoordig zijn blokhutten niet alleen populaire woningen in deze gebieden, maar ook perfect voor het creëren van een privésauna in je eigen achtertuin.

Voordelen van een blokhut

Een blokhut biedt meer dan alleen een knusse uitstraling in je tuin. Het natuurlijke en warme karakter van het hout zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. Het unieke houtstapelbouw-systeem zorgt ervoor dat er geen regen naar binnen kan sijpelen, terwijl sterke hoekverbindingen zorgen voor extra stevigheid en duurzaamheid. Overhangende daken voorkomen rotting van de houten muren en maken het mogelijk om de blokhut als opslag, schuur, atelier, gastenverblijf, sauna en nog veel meer te gebruiken. Bovendien is het dankzij de eenvoudige constructie en het DIY-ontwerp niet duur om er zelf een te maken. Kortom, een blokhut biedt talloze mogelijkheden en voordelen voor elke tuinliefhebber.

Keuzes maken tijdens zelf een blokhut bouwen

Voordat je begint met bouwen, is het belangrijk om eerst een ontwerp te maken. Bij het maken van een ontwerp zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, zoals het doel van de blokhut en de beschikbare ruimte in je tuin. Als je hulp nodig hebt bij het ontwerpen van je blokhut, kun je altijd professionele hulp inschakelen. Er zijn diverse experts beschikbaar die jarenlange ervaring hebben in het bouwen van blokhutten en je kunnen adviseren over de verschillende mogelijkheden.

 

Bij het bouwen van een blokhut zijn er verschillende keuzes te maken. Zo moet je bijvoorbeeld bepalen welk type hout je wilt gebruiken. Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar die geschikt zijn voor het bouwen van een blokhut zoals potdekselplanken. Deze worden ook wel Zweedse rabatdelen genoemd. Ook is het belangrijk om de grootte van je blokhut te bepalen en rekening te houden met de beschikbare ruimte en het beoogde doel. De dikte van de wanden is eveneens van invloed op de grootte van je blokhut. Blokhutprofielen zijn doorgaans dikker dan andere planken, waardoor ze bijvoorbeeld beter isoleren. Er zijn diverse blokhutprofielen beschikbaar met verschillende diktes en lengtes.

 

Er zijn verschillende daksoorten mogelijk bij een blokhut. De meest moderne en strakke stijl is een plat dak. Een zadeldak is daarentegen een traditioneel dak dat vanuit het midden naar de zijkanten toe schuin afloopt en een beetje uitsteekt over de blokhut. Een asymmetrisch dak is een speelse versie van het zadeldak, waarbij het hoogste punt van het dak niet in het midden, maar een stuk naar de zijkant ligt en het dak ook naar beneden afloopt.

 

Een andere optie bij een blokhut is een lessenaarsdak. Dit is een type plat dak dat schuin loopt en hoger is aan de voorkant van de blokhut dan aan de achterkant. Het dak loopt schuin af naar achteren. Tenslotte wordt de trend steeds populairder om een deel van de blokhut open te laten. Hierbij is een deel van de blokhut een gesloten ruimte met aansluitend een open deel, waar tot 3 gesloten kanten zijn en een dak op zit. Er blijft in ieder geval één kant van de ruimte open, wat zorgt voor een speels effect en meer mogelijkheden voor het gebruik van de blokhut.

Deel dit artikel