Tegelvloer houtlook leggen al was het een planken vloer

tegelvloer houtlook

Tegelvloer houtlook leggen al was het een planken vloer

Een houten vloer op het oog maar je kijkt op tegen het regelmatige onderhoud dat zo’n vloer vergt? Dan is een keramische vloer toch handiger. Veel beter schoon te houden en heel weinig onderhoud. Als je ook nog eens vloerverwarming wilt, is keramiek sowieso beter dan houten planken. Die gaan door de onderliggende warmte al snel uitdrogen, kraken, scheuren en krom staan. Echt hout kan de warmte ook niet lang vasthouden, keramiek is daar veel beter in. En toch vind je hout mooier staan op je vloer. Dan is er gelukkig een oplossing want dan neem je toch gewoon een tegelvloer houtlook? De gelijkenis met hout is tegenwoordig bijna perfect. Het glazuur kopieert houtnerven en noesten minutieus, net als het lichte reliëf dat je ook voelt als je vingers over echt hout glijden.

Het ‘oude’ tegelpatroon

De gewone vierkante of rechthoekige tegel gaat in banen je vloer op. Dat wordt uiteindelijk een beetje een saai geheel. Jij wilde echter tegels met houtlook om een fraaie houten vloer te suggereren. Dan kies je dus niet voor vierkante tegels maar een tegelvloer houtlook in plankvorm. Zo benadruk je de plankenstructuur van een echte houten vloer. Deze tegels zijn er in diverse formaten die ieder voor zich weer toepasbaar zijn bij verschillende interieurstijlen:

  • 15 x 120 cm (Scandinavisch interieur)
  • 20 x 180 cm (industrieel interieur)
  • 25 x 150 cm (minimalistisch interieur)
  • 30 x 120 cm (Bohemian style)
  • 30 x 180 cm (klassiek interieur)

Tegelvloer houtlook, baan na baan gelegd

Er zijn nog meer formaten. Je kunt zo je vloer ‘beplanken’ tot je als resultaat een rustieke boerenvloer hebt. Of een imponerende kasteelvloer. De legvorm is in banen van 15 tot 30 cm breed en je zorgt ervoor dat de uiteinden niet gelijk gaan lopen. Is je ruimte niet al te groot? Dan zijn 15 cm brede tegels geschikt. Met dat formaat krijg je je kamer optisch wat groter. 

Leggen in visgraat

Ook wel de zigzag vloer genoemd. Dit soort vloeren werden vaak in klassieke panden en herenhuizen gelegd. Ze geven een zekere chique aan het huis en stralen kwaliteit uit. Een tegelvloer houtlook kan dus ook in zo’n visgraatverband worden gelegd. Je werkt dan met tegelstroken die je op alle mogelijke manieren kunt verwerken. Voor de visgraattechniek kantel je de tegels dan 45o terwijl je ervoor zorgt dat de voegen haaks op elkaar gaan lopen. Zo creëer je het fraaie zigzagpatroon. Ga je uit van 90o, dan maak je een zogenaamd elleboogverband. Dit patroon doet het goed in kleine ruimtes zoals een kleine slaapkamer of een toilet. Door steeds twee tegelstroken naast elkaar te plaatsen en daarna met 90o te werken, verdubbel je het elleboogverband tot een dubbel diagonaal visgraatverband. 

Een tegelvloer houtlook in blokverband

Een andere legtechniek voor tegels is het blokverband. Ook dit werkt heel mooi uit bij een tegelvloer houtlook. Je gebruikt ook hier tegelstroken. De hoofdvorm is het blok zelf, dat bestaat uit bijvoorbeeld drie horizontaal gelegde tegelstroken. Naast deze vorm leg je dan drie verticale tegelstroken. Dit blijf je afwisselen en zo krijg je een blokverband; een mooie vloer voor een jaren dertig woning.

Deel dit artikel